Freelancer worden zonder KvK

Freelancer worden zonder kvk

Freelancer worden zonder KvK?

Wil je beginnen als freelancer? Veel mensen denken erover na om deze stap te zetten, te meer omdat ze in die rol veel vrijheid hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aantal opdrachten dat je binnenhaalt, en hebt dus veel invloed op je inkomsten. Hoewel dit vooral aantrekkelijk is, zijn er ook een aantal zaken om rekening mee te houden, zoals de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het betalen van belasting. Hoe kan je freelancer zijn zonder een KvK-vermelding?

Starten als freelancer

De mogelijkheden om te starten als freelancer worden steeds uitgebreider, zeker in deze tijd waarin meer mensen thuiswerken. Als freelancer werk je veelal vanuit huis of op een openbare plek, waar je op eigen initiatief achter opdrachten aangaat. De meeste freelancers laten zich dan ook onder een gekozen rechtsvorm inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je bent hiermee verzekerd van een rechtsmatige onderbouwing om zonder limiet opdrachten aan te nemen, en gaat tevens belasting betalen over de inkomsten, onder meer in de vorm van belasting toegevoegde waarde (btw). Er zijn echter ook freelancers die er bewust voor kiezen om niet ingeschreven te staan bij de KvK. Hoe zit dat precies?

Geen inschrijving freelance bij KvK

Als freelancer heb je niet alleen veel vrijheid, maar je bent verplicht ook je eigen zaken te regelen. Denk aan de prijsstelling per opdracht, het factureren en de administratie. Handelingen waar niet iedere freelancer op zit te wachten. Om die reden kiezen freelancers er lang niet altijd voor om zich bij het KvK in te schrijven. Kan dat zomaar? Het antwoord is ‘ja’!

Resultaat uit overige werkzaamheden

Een groot deel van alle freelancers werkt op opdrachtbasis, en zij combineren dit met een vaste of parttime baan bij een werkgever. In die situatie kiest men voor een freelance-functie als bijverdienste. Er hoeft geen volwaardig maandsalaris uit voort te vloeien, en dat vergroot de kansen om zonder inschrijving bij de KvK aan de slag te gaan als freelancer. Je inkomsten worden tot een bepaald niveau namelijk geplaatst onder ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Je hoeft over dit bedrag niet of nauwelijks belasting te betalen, mits van toepassing naast je andere arbeidsovereenkomst bij een vaste werkgever.

Populaire freelance functies

Er zijn verschillende beroepen die geschikt zijn om te vervullen als freelancer. Daarbij moet je vooral denken aan functies die vanuit huis of in de eigen omgeving uit te voeren zijn. De meest bekende voorbeelden zijn:

  • Freelance fotograaf
  • Freelance tekstschrijver / copywriter
  • Freelance gaming professional
  • Freelance SEO-optimalisatie

Het zijn functies die vanuit persoonlijke expertise in te vullen zijn. Let wel: het is niet altijd eenvoudig om binnen een freelance functie aan opdrachten te komen, en je moet jezelf extra bewijzen. Op die manier kan je voor jezelf een portfolio opbouwen met succesvolle campagnes en klanten.

Opdrachten vinden

Om als freelancer opdrachten te vinden is zoals gezegd een uitdaging. Gelukkig komen er wel steeds meer platformen waar opdrachtgever en freelancer elkaar vinden. Zo ook Manuscripta. Door beide partijen samen te brengen, wordt freelance gestimuleerd. Dit is een interessante uitkomst voor bedrijven die geen directe behoefte hebben aan een vaste werknemer voor 40 uur per week, maar toch periodiek teksten, foto’s of software willen laten ontwikkelen. Zowel aan de kant van de freelancer als die van de opdrachtgever is sprake van veel vrijheid.

Veel freelancers maken tevens gebruik van social media om hun bereik te vergroten. Bij het succesvol afronden van een opdracht is het interessant om een review te vragen. Op die manier bouw je relaties op met je opdrachtgevers, waardoor het bereik op social media platformen groeit. Het is een laagdrempelige en eenvoudige manier om als freelancer je eerste opdrachten binnen te halen, naast de bestaande platformen waar opdrachtgevers al actief zijn.

Belasting betalen als freelancer

Of je als freelancer belasting gaat betalen is afhankelijk van de inkomsten per maand. Sta je niet ingeschreven bij de KvK, dan plaats je de inkomsten over freelancewerk onder het ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Afhankelijk van het maandelijkse bedrag dat je binnenkrijgt betaal je belasting. Hierover is nog geen loonheffing ingehouden, en daarom betaal je belasting. Er is sprake van een uitzondering wanneer je inkomsten niet hoger zijn dan 400 euro per maand, dan wel 10.000 euro per jaar. Ook de bedrijfsinzet van maximaal 15 uur per week is hierbij van toepassing. In dit geval is je extra resultaat op een dermate klein niveau, dat geen extra belasting afgedragen hoeft te worden. Er is sprake van een juiste balans tussen kapitaal en arbeid.

Waarom geen KvK-inschrijving?

Wist je dat er inmiddels circa 2 miljoen freelance ondernemingen actief zijn in Nederland? Het is niet altijd wettelijk verplicht om je in te schrijven als zzp’er of freelancer. In welke gevallen is het wel mogelijk om als zzp’er aan de slag te gaan, maar niet ingeschreven te staan bij de KvK?

  • Deelname aan economisch verkeer, en het lopen van ondernemersrisico
  • Omzet maximaal 10.000 euro per jaar, bij ten hoogste 15 uur per week arbeid
  • Bewezen winst en continuïteit voor de onderneming
  • Duurzame combinatie van kapitaal en arbeid

Mocht je niet aan één of meerdere van de bovenstaande factoren voldoen, dan is het niet verplicht om ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel. Wel wordt verwacht dat je de inkomsten die je hebt verkregen uit overige werkzaamheden aan het einde van het jaar netjes opgeeft bij de Belastingdienst. In bepaalde gevallen kan de Belastingdienst alsnog bepalen dat je als ondernemer aangemerkt moet worden, en zodoende tóch extra belasting moet betalen over het resultaat ui de overige werkzaamheden.

Als freelancer of zzp’er kan je dus prima werken, zonder dat je ingeschreven hoeft te staan bij de KvK. Slechts eenmaal per jaar dien je in een netjes overzicht alle inkomsten uit overige werkzaamheden op te geven bij de aangifte van de belasting, en in het overgrote deel van de gevallen hoef je hierover geen extra belasting te betalen tot een grens van 10.000 euro per jaar. Beginnen als freelancer? Bepaal dan vooraf of je verwacht een inschrijving bij de KvK te moeten doen.

16/10/2020